Dag 9: Een prachtige eigen goal!

Wedstrijdverslag 1: Georgië – Tsjechië 1-1

In een spannende wedstrijd in Hamburg hebben Georgië en Tsjechië met 1-1 gelijkgespeeld. Beide ploegen hadden kansen, maar slaagden er niet in om het verschil te maken. De eerste helft eindigde in een gelijke stand na een strafschop voor Georgië vlak voor rust.

Eerste helft

Het was een open eerste helft met kansen aan beide kanten. Georgië kreeg in de 45e minuut een penalty na een handsbal van de Tsjechische verdediger Hranác, die werd bevestigd door de VAR. Georges Mikautadze benutte de penalty en zette Georgië op voorsprong. Kort daarna had Schick nog een grote kans voor Tsjechië, maar zijn schot werd goed gered door de Georgische doelman Mamardashvili.

Tweede helft

In de tweede helft kwam Tsjechië sterk terug en zette Georgië onder druk. In de 59e minuut kwam Tsjechië op gelijke hoogte dankzij een doelpunt van Patrick Schick, die de bal met geluk tegen de borst binnenwerkte na een hoekschop. Beide teams hadden daarna nog kansen om de winnende treffer te maken, maar slaagden daar niet in. Een grote kans voor Georgië in de laatste minuut werd gemist door Lobanizje, die over schoot.

Dit gelijkspel betekent dat beide teams weinig opschieten in de strijd om de knock-outfase te bereiken.

Wedstrijdverslag 2: Turkije – Portugal 0-3

Portugal heeft een overtuigende 0-3 overwinning behaald op Turkije in Dortmund. De Portugezen domineerden de wedstrijd vanaf het begin en plaatsten zich met deze zege voor de achtste finales van het EK.

Portugal kwam al vroeg op voorsprong in de 21e minuut via een doelpunt van Bernardo Silva. Na een voorzet van Nuno Mendes kon Silva de bal in de korte hoek afronden. Het tweede doelpunt kwam in de 29e minuut door een eigen doelpunt van Akaydin, die een misverstand had met zijn doelman. De eerste helft eindigde met een comfortabele 0-2 voorsprong voor Portugal.

In de tweede helft controleerde Portugal het spel en vergrootte het de voorsprong in de 56e minuut. Een diepe bal van Cancelo op Ronaldo leidde tot een assist van Ronaldo op Bruno Fernandes, die eenvoudig scoorde. Ondanks enkele pogingen van Turkije om terug te komen, slaagde Portugal erin om de nul te houden en de wedstrijd overtuigend af te sluiten.

Cristiano Ronaldo en zijn teamgenoten kunnen tevreden terugkijken op een solide prestatie die hen een plaats in de achtste finales verzekert.

Wedstrijdverslag 3: België – Roemenië 2-0

België heeft zijn tweede groepswedstrijd op het EK gewonnen met 2-0 tegen Roemenië in Keulen. Na een moeizame start tegen Slowakije (0-1 nederlaag) herpakte België zich en blijft zo in de race voor een plek in de achtste finales.

België kwam al vroeg op voorsprong dankzij een snelle goal van Youri Tielemans in de tweede minuut. Na een vloeiende aanval kon Tielemans de bal tegen de touwen jagen. België bleef druk zetten en creëerde meerdere kansen, maar slaagde er niet in om de voorsprong verder uit te breiden voor rust. De eerste helft eindigde met een 1-0 voorsprong voor België.

In de tweede helft bleef België de dominante ploeg en kreeg meerdere kansen om de voorsprong te vergroten. Het duurde echter tot de 80e minuut voordat Kevin De Bruyne de bevrijdende tweede goal scoorde. Een uittrap van Koen Casteels belandde voor de voeten van De Bruyne, die al glijdend de bal binnenwerkte. Roemenië kreeg ook enkele kansen, maar slaagde er niet in om te scoren dankzij solide defensief werk van België.

Met deze overwinning behoudt België een goede kans om door te gaan naar de knock-outfase.